• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Merhaba,

39 Yaşındaki, 2 çocuk annesi  hemşehrimiz  Nermin Şahin  Yeditepe Ünv.İhtisas Hastanesinde (Koşuyolu) önemli bir beyin ameliyatı operasyonu geçirecek  olup A Rh (+) kana ihtiyaç bulunmaktadır.  Hastaneden yapılan açıklamaya göre uygun bağışçı bulunduğunda ameliyat ivedilikle yarın ya da ertesi gün (11/12 Ağustos ) yapılacaktır. Kan vermek isteyen bağışçılarımızın Hüseyin Şahin 537 500 16 06 irtibata geçmesini rica ederiz. Unutmayalım bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 32,5096   32,5682
EURO 34,6254   34,6878
       
Özlü Sözler
Doğru olanı yapmak hiç bir zaman yanlış olmamıştır.
Sponsorlarımız
RAMAZAN BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN

Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar; sağlıklı, huzurlu, sevdikleriniz ve ailenizle nice mutlu bayramlar dileriz.

 

Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam âleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

 

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

 

Etimoloji

 

Ramazan Bayramı: Bayram Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramaḍ (‘kuru sıcak’) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

 

Şeker Bayramı: Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmiştir. Iyd bayram demektir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır. Şükür sadakası olarak da bilinir. Bir teoriye göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür. Bir başka teoriye göre ise Şeker Bayramı adı, Ramazan Bayramı'nda hurma ve şekerleme yeme geleneğine dayanır.

 

Adlandırma sorunu

 

Ramazan Bayramı ve Şeker Bayramı adlandırmaları, Türkiye'de politik zemine kaymış bir tartışma konusudur. Ramazan Bayramı adını savunanlar, Şeker Bayramı adını, bayramın dini vurgusundan uzak olduğu gerekçesiyle tercih etmezler. Şeker ifadesini savunanlar ise bu ismin dayatılarak değil tarihi adlardan evrilerek günümüze geldiğini, bayramın Ramazan ayında değil Şevval ayında başladığını söyleyerek, ramazan adını dindarlaşmaya yönelik bir dayatma olarak görür.

 

Tarihçe


Ramazan Bayramı, Hicret'in ikinci yılından sonra kutlanmaya başlandı. Bu bayramda yapılması gereken tüm törenler ve ibadetler Muhammed tarafından düzenlendi. İlk ramazan bayramıyla ilgili işlemler de onun tarafından yapıldı.

 

Bayram kutlamaları


Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı'nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.

 

Ramazan Bayramı'nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını genellikle erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.

 

Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.

 

Müslümanlar zekat görevini bu bayramda yerine getirirler.

 

Bayram tatili


İslam ülkelerinde arife günü ve Ramazan Bayramı'nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilir. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte Batı'daki bazı büyük firma ve devlet kurumları Müslüman çalışanlarına bayram izni verir.


13/04/2021

Okunma Sayısı: 570







3.141.27.244








DİĞER HABERLER

Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Mustafa Taşçı
Başakşehir’e hayırlı olsun

Emin Taşçı
Hayırlı olsun emeği geçenlere teşekkür ederim.

Erdinç Güngör
Hayırlı olsun başarılar diliyorum muhakkak ziyaret edeceğim şahsım olarak


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız

 

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top